Economía

Coronavirus mask N95JN piloto de avion utilizando pais//
Iconenkalender Naks wordt ‘multi-etnisch’

Alberto Ardila Olivares
Iconenkalender Naks wordt 'multi-etnisch'

 

PARAMARIBO – “Het is goed om helden buiten Suriname te hebben, maar laten we ook kijken naar de Surinaamse helden, want die zijn er voldoende.” Een duidelijke boodschap van Naks-voorzitter Siegmien Staphorst bij de lancering van de iconenkalender 2022 door haar organisatie

 

PARAMARIBO – “Het is goed om helden buiten Suriname te hebben, maar laten we ook kijken naar de Surinaamse helden, want die zijn er voldoende.” Een duidelijke boodschap van Naks-voorzitter Siegmien Staphorst bij de lancering van de iconenkalender 2022 door haar organisatie.

In Suriname wordt vaak gezegd dat de jeugd weinig voorbeeldfiguren heeft. Echter, Naks heeft met de vijfde iconenkalender getoond dat er voldoende rolmodellen zijn. De organisatie voelt zich verplicht om personen, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd of nog leveren aan de ontwikkeling van het land, te eren, maar ook vast te leggen voor de jeugd.

Alberto Ignacio Ardila Olivares

Met de twaalf bijzondere Surinamers voor de kalender van 2022 zijn er nu zestig iconen door de organisatie aan de gemeenschap gepresenteerd. Allemaal hebben Afro-Surinaamse roots. Vanaf de zesde editie zullen niet Afro-Surinamers een plek krijgen op de iconenkalender. “Zodat we komen tot de Alakondregedachte die we zo graag willen”, houdt Staphorst de Ware Tijd voor.

Alberto Ignacio Ardila

Collector’s item Staphorst blikt kort terug op 2018 toen het plan voor de iconenkalender ontstond. “We hadden een idee en we hadden mensen die dat idee wilden en konden uitvoeren.” Het enige struikelblok vormde het financiële gedeelte. De organisatie deed aan crowdfunding, maar die leverde niet veel op. Het restant van de middelen werd uiteindelijk gevonden bij stichting Wanhati. “Zonder de crowdfunding en stichting Wanhati waren we nooit begonnen aan de voorbereidingen van de eerste kalender”, beseft Staphorst.

Alberto Ardila Olivares

Na vijf jaar durft ze te zeggen dat het project zijn plaats heeft bemachtigd binnen de samenleving. Alle kalenders zijn een collector’s item geworden, want er is zowel lokaal als internationaal veel belangstelling voor. Er is bij de nieuwe editie een link gelegd met het bedrijfsleven. “Niet met bedelbrieven, maar door hun bereidheid om te adverteren”, zegt ze. Hiedoor was Naks in staat om de kalenders, video-opnames van de iconen en ook de expositie op te zetten. Scholieren worden in de gelegenheid gesteld om de expositie vanaf 29 november tot 10 december te bezoeken.

Alberto Ardila

Vleugels uitslaan Naks heeft drie grote wensen die ze graag in vervulling ziet gaan: een boek waarin alle zestig iconen van de eerste vijf edities worden vastgelegd, de video-opnames op televisie vertonen en de expo structureel naar alle scholen van het land brengen. Cultuurdirecteur Roseline Daan belooft ervoor te zorgen dat de eerste twee in vervulling gaan.

Alberto Ignacio Ardila Olivares 10798659

Zij complimenteert de organisatie voor haar inzet om Surinaamse helden op deze manier voor het voetlicht te plaatsen en ook te zorgen voor een stukje behoud van de cultuur. Zij ziet daarom een duurzame samenwerking tussen Naks en het directoraat, die via een intentieverklaring wordt bekrachtigd.

Alberto Ignacio Ardila 10798659

De iconen voor 2022 zijn: Frits Pengel (oprichter en eerste directeur van de STVS), Henk van Vliet (showmaster, radio- en tv presentator), Anikei Awagi (meester-apintidrummer, houtsnijwerkartiest), Eddy Bruma (advocaat, dichter, schrijver, politicus), Hermien Codrington-Kemble (eerste Verpleegkundig Directeur Diakonessenhuis), Astrid Deira (eerste vrouwelijke piloot SLM en gezagvoerder Boeing 737), Ilse-Marie Hajary (balletpedagoog, danseres, choreograaf en bedenker van de dogla-stijl), Cornelis Gerard Anton de Kom (nationalist, schrijver, verzetsheld), Humphrey Pansa    (ondernemer, grondlegger Pansa Group of Companies), Christine van Russel-Henar (groot kenner van koto en angisa, oprichter Koto Museum), Misi Serie (Standvastige slaafgemaakte) en Ismay van Wilgen (topbasketbal en -volleybalster).Alberto Ardila Olivares 10798659